Orhan KURULAN Menu

Viewing all items for tag pagespeed insights

Permalink:

Google PageSpeed Değerine Mobil Kullanıcı Deneyimi Dahil Edildi

Google PageSpeed Değerine Mobil Kullanıcı Deneyimi Dahil Edildi.

PageSpeed Insights web sayfası analiz ve hızlandırma önerilerine beta sürecinde olan “mobil kullanıcı deneyimi” de aktif olarak eklenmiş oldu.

Bu hafta itibari ile PageSpeed Insights ile yapılan tüm değerlendirmelerde mobil kullanıcı deneyiminin algoritmaya eklendiğini gördük. Daha öncesinde sadece öneri ve referans amacıyla değerlendirme sunarken artık web sitelerinin mobil kullanıcı deneyimi de puanlamaya ekleniyor.

pagespeed-100

Mobil kullanıcı deneyimi değeri neleri kapsıyor?
Websitenizde içeriklerin farklı platformlarda kullanılabilir olmasını engelleyen eklentiler, cihaz boyutlarıyla eşleşen sayfa yapıları, içeriklerin boyutları ve çoğu zaman gözardı edilen okunabilir bir font kullanımı kriterleri mobil kullanıcı deneyiminin genel kapsamını oluşturuyor.

Sayfalarda içeriklerin farklı platformlarda kullanılmasını engelleyebilecek eklentiler arasında flash kullanımı örnek gösterilebilir. “Responsive Layout” yani cihaz ekranıyla eşleşen sayfa yapısı bu değer için önemli. (Mobil site ya da mobil plaformlar için tamamen farklı bir kullanıcı deneyimi sunabilmek gerekiyor.) Okunabilir font kullanımında ise 12 puntodan daha küçük fontların kullanımıyla, link dokunma alanlarının birbirine çok yakın olması kullanıcıların yanlışlıkla farklı bir linkte tıklamalarına neden olabiliyor. Çoğu zaman dikkat edilmese de artık PageSpeed değerini etkileyen kullanıcı deneyimi kriterleri arasında önemli bir yere sahip bir kriter.


(Matt Storms‘un moderatörlüğünde her hafta gerçekleştirilen Canlı Hangout’ta da güncellemenin doğruluğunu öğrenmeye çalışmıştım.)

PageSpeed değerinin SEO açısından önemi, AdWords açılış sayfası deneyimi ile ilişkisi konularında iki ayrı deneme yapmaktayım. Önümüzdeki haftalarda sonuçları ve teknik bilgileri paylaşmayı planlıyorum. Elbetteki 100/100 PageSpeed değeri çok nadir ulaşılabilen bir değer olsa da bu değerin mükemmel olması SEO ve AdWords için birinci dereceden verimliliği garanti edemez, sayfa açılış hızının farklı bölgelerde test edilmesi global olarak stabil içerik dağıtım sisteminizin (CDN) bulunması gerekir. Bununla ilgili Google Pagespeed Service kullanımı, CloudFlare kurulumu ve optimizasyonu, Analytics A/B test denemeleri gibi detaylı konuları da düşünmeliyiz. Bu araçların tamamının kullanıcı odaklı veriler sunduğunu düşünürsek kullanıcılara odaklanmanız için verilere dayalı çalışmalar ile başarıya ulaşmak zor olmayacaktır.

  • Thanks for leaving a comment, please keep it clean. HTML allowed is strong, code and a href.

    Comment moderation is enabled, no need to resubmit any comments posted.